Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΠΥΕ « ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ »

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 449 


Λάρισα,  4  Μαρτίου  2016  


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ



                                                                   
ΘΕΜΑ :  « ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ».

Συνάδελφοι μετά από σχεδόν έξι (6) μήνες διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης από τον κ. Τόσκα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ένωση μας στις 2-3-2016 και ώρα 12 π.μ.

Την ίδια ημέρα, ο κ. Τόσκας συνάντησε και όλα τα υπόλοιπα Σωματεία του κλάδου μας, τα οποία εκπροσωπούν και μέρος των Π.Π.Υ.
Σας αναφέρουμε όλα τα παραπάνω, για να τονίσουμε το γεγονός ότι από την πρώτη εβδομάδα που ο κ. Τόσκας ανέλαβε ως Υπουργός, προγραμμάτισε ραντεβού και συνάντησε αλλά Σωματεία εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, πλην των Πενταετών Πυροσβεστών. Για το σωματείο μας χρειάστηκαν έξι μήνες (6)  για να οριστεί ραντεβού.
Παρόν στην συνάντηση μας με τον Υπουργό ήταν ο Γεν. Γραμματέας Πολίτικης Προστασίας κ. Καπάκης, καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού.
Οι προτάσεις  – αιτήματα που κατέθεσε η Ένωση μας στον Υπουργό, ήταν τα εξής:

1.Άμεση εφαρμογή του ν. 3938/2011 άρθρο 15 παρ. 7 & 8. Δεδομένου ότι έξι (6) μήνες πριν το τέλος της πενταετίας πρέπει να υποβληθούν από τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης αιτήσεις ανανέωσης ή μονιμοποίησης, σήμερα ο χρόνος αυτός έχει ήδη παρέλθει, καθώς η καταληκτική ημερομηνία του νόμου είναι η 10η Αυγούστου τρέχοντος έτους, ήτοι, μέσα στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Πυροσβεστικό Σώμα και το ανθρώπινο δυναμικό του.

2.Εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, να λάβει χώρα η άμεση εφαρμογή του ν. 4249/2014 άρθρο 98 παρ 1, που δίνει την δυνατότητα άμεσης μονιμοποίησης 2.500 πενταετών πυροσβεστών, όσων εξ αυτών πληρούν τα κριτήρια της παρ. 8 του άρθρου 15 του ν.3938/2011, ακόμα και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2016.

3.Συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενη από παράγοντες του Α.Π.Σ. και του Υπουργείου με απαραίτητη τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων,  με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την : α) ένταξη στον πίνακα επιλαχόντων πενταετών Πυροσβεστών όσων εποχικών πυροσβεστών προσλήφθηκαν το 2009,  β) απορρόφηση όλων των εναπομεινάντων επιλαχόντων πυροσβεστών με ένταξη τους στο Πυροσβεστικό Σώμα ως Πενταετείς Πυροσβέστες, γ) τη σταδιακή μονιμοποίηση όλων των εναπομεινάντων Πενταετών Πυροσβεστών έως και το έτος 2019, οπότε και θα εξέλθουν από την Πυροσβεστική Ακαδημία οι πρώτοι Πυροσβέστες, μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

4.Συγκρότηση επιτροπής αντίστοιχης με της προηγουμένης παραγράφου προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν οι Πενταετείς Πυροσβέστες μέχρι το έτος 2019 (άδειες  τοκετού, γονικές άδειες,  καθήκοντα , ωράρια κ.τ.λ.)

Ο Υπουργός ξεκίνησε από το δεύτερο (2) θέμα, για το οποίο μας είπε πως δεν υπάρχουν κονδύλια για να πραγματοποιηθεί η ένταξη στο μόνιμο προσωπικό όσων πληρούν τα κριτήρια του νόμου το 2016.
Στην συνεχεία, αναφέρθηκε στο πρώτο μας (1) θέμα και μας είπε ότι θα εφαρμοστεί ο ν.3938/2011 άρθρο 15, δηλαδή ένταξη στο μόνιμο προσωπικό των 2.200 περίπου και ανανέωση 5ετιας για τους υπόλοιπους με το κλείσιμο της Πενταετίας 10-2-2017.
Του επισημάναμε πως οι θέσεις του τμήματος Σωμάτων Ασφάλειας του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν εκτός από την ένταξη στο μόνιμο προσωπικό των 2.200 και την σταδιακή μονιμοποίηση των υπολοίπων Πενταετών μέχρι το 2019. Πήραμε την απάντηση ότι θα ανανεώνουν μέχρι να πάρουν σύνταξη.
Επίσης, τον ρωτήσαμε πότε προβλέπεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων ένταξης και ανανέωσης. Μετά από ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Γενικό, μας απάντησε το αργότερο μέχρι τέλη Μαΐου. Εξηγήσαμε στον Υπουργό,  ότι ο Μάιος είναι μακριά και ότι η διαδικασία μετά την έκδοση της Υπουργικής απόφασης είναι χρονοβόρα . Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουμε κάνει (συγκρότηση επιτροπών , παραλαβή και έλεγχος αιτήσεων κ.λ.π. ), θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις (3) μήνες, θα είναι μέσα στην καρδιά της αντιπυρικής , θα υπάρχουν άδειες, αλλά και το προσφυγικό πρόβλημα.  Οι θερμοκρασίες δείχνουν δύσκολο καλοκαίρι για το Πυροσβεστικό Σώμα και εγκυμονεί ο κίνδυνος να μην προλάβουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι 10 Αυγούστου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία . Επ’ αυτού, ζητήσαμε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε αν είναι δυνατό να τελειώσει πριν την αντιπυρική περίοδο. Επίσης επισημάναμε τον κίνδυνο ενός ανασχηματισμού ή οποιουδήποτε αλλού προβλήματος που θα έχει “απρόβλεπτες συνέπειες” και για τους 4.000 Πενταετείς Πυροσβέστες. Μας ανέφερε μαζί με το κ. Γενικό ότι περιμένουν έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, πράγμα που δεν προβλέπεται στον νόμο ν. 3938/2011, αφού είχε πάρει έγκριση κατά την ψήφιση του. Επιπλέον μας ενημέρωσε, ότι θα πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως ήταν να ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2015 και έχουμε μπει στον Μάρτιο και δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Το ίδιο περιμένουμε και για το μεσοπρόθεσμο, το οποίο ξέρουμε πως εκκρεμεί από την άνοιξη του 2015.
Σχετικά με το τρίτο (3) θέμα,  μας απάντησε ότι δεν πρόκειται να γίνει τροπολογία για τους συναδέλφους του 2009, καθώς επίσης και ότι δεν θα ανανεωθούν οι λίστες επιλαχόντων. Του θυμίσαμε και πάλι τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μας είπε πως θα προσληφθούν φέτος ως εποχικοί και μάλιστα λόγω του μεταναστευτικού, η πρόσληψη θα γίνει ένα μήνα νωρίτερα, καθώς επίσης και το ότι θα πάρουν και ένα μήνα περισσότερο επίδομα ανεργίας.
Αναφορικά με το τέταρτο (4)  θέμα, ο Υπουργός πρότεινε να καταθέσουμε πρόταση για τα καθήκοντα, τις άδειες και τα ωράρια στον κ. Γενικό, γιατί  το Υπουργείο έχει την πρόθεση να καταθέσει Προεδρικά Διατάγματα αμέσως μετά τον Μάρτιο. Του δηλώσαμε πως εμείς ζητάμε αρχικά διάλογο, πριν κατατεθεί οτιδήποτε. Για εμάς στα παραπάνω θέματα υπάρχει πρόβλημα παρερμηνείας  του νόμου και όχι έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων.
Από όλα τα παραπάνω συνάδελφοι, πραγματικά δεν ξέρουμε τί από όλα να χαρακτηρίσουμε ως αισιόδοξο, αλλά μάλλον πάμε για μια θερμή Άνοιξη και ένα μάλλον καυτό καλοκαίρι.



 Μετά την συνάντηση με τον Υπουργό, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρευρεθούμε στο κέντρο ψυχαγωγίας του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού, όπου συζητήσαμε και με προεδρεία άλλων Συναδελφικών Σωματίων. Αφού πρώτα πάρουμε τις αποφάσεις μας μέσα από τα όργανα της  Ένωσης  μας, θα γίνει προσπάθεια συντονισμένων κοινών ενεργειών.