Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

« Ενημέρωση Πενταετών από την ΕΠΠΥΕ »


ΑΡ.ΠΡΩΤ. 278

Λάρισα, 26 Δεκεμβρίου 2014

Προς : 1. Πενταετείς Πυροσβέστες
Κοιν : 1. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Αξιότιμο Υπουργό κ. Κικίλια
2 . Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Αξιότιμο Γενικό κ. Τσόκα
3. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.




Θέμα : « Ενημέρωση Πενταετών ».

Συνάδελφοι στις 24/12/2014 αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως  ένα Δελτίο Τύπου με τις προθέσεις του Υπουργού για επίλυση του προβλήματος της ομογενοποιήσης του ένστολου προσωπικού του Σώματος .
Στις 29-12-2014 έχουμε στην Βουλή των Ελλήνων την τελευταία προσπάθεια για ανάδειξη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εάν εκλεγεί θα έχουν βάση όλα αυτά που προβλέπονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου . Αν όμως δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε όλα αυτά θα είναι ένα απλό Δελτίο Τύπου χωρίς κανένα νόημα.
Και εξηγούμε :
1.                  Όσον αφορά το καθηκοντολόγιο αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι προϋποθέτει να υπάρχει Πρόεδρος αλλά και κυβέρνηση και χρειάζεται το λιγότερο ένα μήνα για την υλοποίηση του.
2.                  Για τους Συναδέλφους που έμειναν εκτός από τον ν. 3938/2011 άρθρο 15  που είχαν πρόσληψη το 2008 ή το 2009 χρειάζεται τροπολογία του νόμου η οποία δεν μπορεί να γίνει εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς η Βουλή μέχρι την ψήφιση του Προέδρου δεν λειτουργεί . Αν εκλεγεί τότε θα πρέπει να κατατεθεί σχετική τροπολογία στην  Βουλή των Ελλήνων .
3.                  Η κάλυψη των κενών από τους 230 επιλαχόντες Πενταετείς είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και θα ξεκινήσει η διαδικασία την Δευτέρα  28-12-2014 όπως ήδη μας ενημερώσει.
4.                  Η συνεχής ανανέωση των πενταετιών μέχρι συνταξιοδότησης  των  Π.Π.Υ. που δεν πληρούν τα κριτήρια του ν.3938/2011 για ένταξη στο μόνιμο προσωπικό κατά την δικιά μας άποψη αλλά και του σχετικού νόμου δεν θα έπρεπε να χρήζει σχετικής τροπολογίας και  η Ένωση μας από την πρώτη ώρα που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος καθώς και μέχρι σήμερα τουλάχιστον,δηλώνει συνεχώς ότι υπάρχουν  οι διευκρινήσεις στην επιτροπή της Βουλής και ότι οι συνεχείς ανανεώσεις ισχύουν αλλά το πρόβλημα είναι ότι το Α.Π.Σ. ποτέ μέχρι σήμερα δεν το αποδέχτηκε και οι απαντήσεις που παίρνουμε από το Α.Π.Σ. είναι ότι μπορεί να ανανεωθεί αλλά μπορεί και όχι. Άρα η μόνη λύση που θα εξασφάλιζε κάτι τέτοιο θα ήταν μια  τροπολογία στην Βουλή με προσωποπαγείς  θέσεις, πράγμα που αποκλείεται πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας .
5.                  Στο θέμα της « μονιμοποίησης » όσων πληρούν τις προϋποθέσεις της  παραγράφου 8 του άρθρου 15 του ν3938/2011 όπως αυτό τροποποιήθηκε ήδη υπάρχει ένα λάθος. Το δελτίο τύπου αναφέρεται σε μονιμοποίηση και όχι στην ένταξη στο μόνιμο προσωπικό όπως αναφέρεται στο νόμο. Πολλοί συνάδελφοι θα πουν και ποια είναι η διαφορά;  Οι νομικοί όροι και η κάθε λέξη έχει την δικιά τους βαρύτητα και ερμηνεία. Από συζητήσεις που έγιναν και στο Α.Π.Σ. αλλά και στο Υπουργείο για όλα τα θέματα δεν υπήρχαν σαφείς απαντήσεις , σε λεπτομέρειες οι οποίες κάνουν την διαφορά και έρχονται σε ευθυγράμμιση με την ορθή πρόθεση του νομοθέτη  του ν.3938/2011 άρθρο 15. Έτσι από την αρχή της όλης διαδικασίας στην προσπάθεια μας να πούμε την άποψη μας  ακούσαμε για διάφορα κριτήρια που μπορούν κατά την γνώμη τους να μπουν όχι στον νόμο αλλά στην σχετική Κ.Υ.Α.  (πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ διότι η Κ.Υ.Α. άλλα πράγματα ρυθμίζει ).Αυτά που ακούσαμε ήταν  : αθλήματα , υγειονομικά , ψυχοτεχνικά τεστ , ναρκοτέστ , Πυροσβεστική Ακαδημία από την αρχή και υψομέτρηση. Σύμφωνα  με αυτά που έχουμε ακούσει εμείς αλλά και με ανακοινώσεις άλλων Σωματείων που έχουμε διαβάσει φαίνεται πως έχουν αποκλειστεί η υψομέτρηση και τα αθλήματα. Έτσι μας έχουν μείνει όλα τα υπόλοιπα τα οποία φυσικά βάση του νόμου δεν προβλέπονται, ούτε αυτά αλλά ούτε και τα άλλα που φαίνεται να έχουν αποκλειστεί.. Ερωτηθήκαμε για όλα τα παραπάνω και απαντήσαμε με σαφήνεια, πως είμαστε εν ενεργεία ένστολο προσωπικό και  πως ο νόμος μας είναι καθαρός σε όλα αυτά τα σημεία και ότι για την ένταξη μας στο μόνιμο προσωπικό ή την ανανέωση της πενταετίας ( διότι στο ίδιο καζάνι είμαστε όλοι βάση του νόμου και όταν προκύψει ανανέωση θα ισχύσουν τα ίδια ) η μόνη προϋπόθεση είναι  το πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών και η διαδικασία που ισχύει ακριβώς με το ίδιο τρόπο για τους Συνοριακούς Φύλακες και τους Ειδικούς  Φρουρούς. Απαντήσαμε πως σε όλα αυτά τα νέα κριτήρια που θέλουν κάποιοι να βάλουν, έχει ερωτηθεί ο τότε Υπουργός και έχει απαντήσει με λεπτομέρεια στις επιτροπές της Βουλής και υπερψηφίστηκε από όλες της πτέρυγες της Βουλής και μάλιστα σε καιρούς ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ  . Παρόλα αυτά ξαναπήγαμε με όλα τα αποδειχτικά στοιχεία  στον κ. Δημόπουλο,  τον Διευθυντή του Υπουργού, του τα δείξαμε μιας και για εμάς ο Υπουργός δεν ήταν δυνατό να κάνει συνάντηση μαζί μας .
Συνάδελφοι όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια ρύθμιση πραγματικά δεν ξέρουμε πόσους και ποιους ικανοποιεί με μοναδικό κέρδος ότι θα γίνει ένα χρόνο νωρίτερα αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτή η διαδικασία θα γίνει σταδιακά ή μια και έξω. Το ενδεχόμενο να ξαναπεράσουμε μια σχολή που ήδη έχουμε περάσει  και  η δήλωση τόπου συμφερόντων μήπως ανοίξει έναν κύκλο μεταθέσεων που ο νόμος μας δεν προβλέπει ;
Γιατί ο Υπουργός μας τους τελευταίους μήνες μας μίλαγε για μια ευρεία σύσκεψη επίλυσης προβλημάτων με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς Αξιωματικούς , Μόνιμους , Πενταετείς , Συμβασιούχους και Αρχηγείο και στο τέλος βρέθηκε να βγάλει ένα δελτίο τύπου στο οποίο έκανε μια συμφωνία μόνο με την Π.Ο.Σ.Π.Υ.Δ. την οποία στις 4 Δεκεμβρίου με απάντηση του σε σχετική ερώτηση στην Βουλή αρ. πρωτ. 7017/4/18134 λέει ότι αυτή ( Π.Ο.Σ.Π.Υ.Δ.) δεν μπορεί να εκπροσωπεί Πενταετείς Πυροσβέστες τουλάχιστον προς το παρόν αλλά μόνο Συμβασιούχους Πυροσβέστες; Γιατί η Ένωση Αξιωματικών σε πρόσφατο έγγραφό της αναφέρεται σε συμβάσεις εργασίας που όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν;
Ποιοι  έχουν πληροφορήσει τον Υπουργό και γιατί δεν θέλησε να μας δώσει το δικαίωμα να του εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τους Πενταετείς; Την στιγμή που μόνος του ο Υπουργός, απαντά στην Βουλή πως στην ουσία οι μόνοι εκπρόσωποι που έχουν 100% νόμιμη εκπροσώπηση των πενταετών είναι η Ένωση μας ;
Πραγματικά δεν ξέρουμε τι  συμβαίνει και για ποιον λόγο χρησιμοποίησε την Π.Ο.Σ.Π.Υ.Δ. για να κλείσει μια συμφωνία όπως γράφουν και όχι την Ένωση μας ή ακόμα και την Ένωση μας , γιατί εμείς δεν βάλαμε περιορισμούς στον ποιον θα δει ο Υπουργός, αντίθετως ζητήσαμε να συμμετέχουν όλοι, όπως μας είχε πει ο ίδιος ο Υπουργός στις δυο συναντήσεις που είχαμε .
Συνεχίζουμε και ζητάμε από τον Υπουργό να τον ενημερώσουμε και του εξηγήσουμε την πραγματική εικόνα για τους Πενταετείς Πυροσβέστες. Ο αποκλεισμός μας από συνάντηση μαζί του σίγουρα για εμάς δεν είναι δική του επιλογή .
Ελλοχεύει ο κίνδυνος να βγει μια Κ.Υ.Α που θα καταρρεύσει στην πρώτη προσβολή που θα της γίνει από οποιονδήποτε   και να χαθεί η ευκαιρία αποκατάστασης 2.300 Πενταετών με απρόβλεπτα αποτελέσματα για αυτούς .
Αν σε μια ευρεία σύσκεψη που ποτέ δεν έγινε συμφωνούσαμε εργαζόμενοι , Αρχηγείο , και Υπουργείο  σε κάποιες θέσεις ( πάντα με γνώμονα τον νόμο!!!) και για τα 5 παραπάνω σημεία  θα ήταν μια κατάκτηση η οποία δεν θα φοβόταν ούτε εκλογές ούτε προέδρους της Δημοκρατίας και θα έδινε λύση και στους 4.000 Π.Π.Υ. καθώς και στους επιλαχόντες .
Συνάδελφοι όπως καταλαβαίνετε, κάτι στην συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα μέχρι στιγμής δεν πάει καλά . Έχουμε έναν Υπουργό που δείχνει να θέλει διάλογο με ΜΑΧΙΜΟΥΣ των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά αυτό να μην είναι εφικτό.
Θα περιμένουμε τις εξελίξεις , θα περιμένουμε την ευρεία σύσκεψη που μας υποσχέθηκε μέχρι και την τελευταία ώρα , αν αυτό είναι εφικτό και εάν πάει κάτι στραβά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμη ενέργειά μας τα συμφέροντα και το δίκιο των 4.000 Πενταετών Πυροσβεστών .
Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρόκειται να αφήσουμε να επαναληφθούν όποιος και αν το έχει αποφασίσει.
Το μοναδικό αίτημα που μπορεί άμεσα να πραγματοποιηθεί είναι η ένταξη των 2.300 Πενταετών Πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό και αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι προβλήματα και παρερμηνεία ενός νόμου που έχει ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής με 280 ΝΑΙ και 20 ΠΑΡΟΝ ( όχι σαν αυτά του Προέδρου της Δημοκρατίας ) .
Ζητάμε από τον Υπουργό μας να δείξει στην πράξη ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για τους ΜΑΧΙΜΟΥΣ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ και όχι για τους ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ .
Μετράμε στις τάξεις μας 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και με αυτό που φαίνεται πως πάει να γίνει είναι σαν να λέμε σε όλους αυτούς καλά να πάθετε έπρεπε όταν υπάρχει συμβάν να κάνατε τους ΛΑΓΟΥΣ!!.
Ελπίζουμε η επιστολή μας να φτάσει στα χέρια του Υπουργού γιατί έχουμε την εντύπωση πως κάποιοι δεν θέλουν να μάθει την πραγματική αλήθεια .
Όπως και να έχει όμως εμείς θα νικήσουμε και σε αυτή την μάχη γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Συνάδελφοι καλές γιορτές σε όλους σας και νέα ενημέρωση θα υπάρχει όταν θα έχουμε πλέον κάτι χειροπιαστό που να μπορούμε να το επαινέσουμε ή να το καταδικάσουμε.

                                                      Για το Δ.Σ.
            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
         Καστανίδης   Γεώργιος                                               Πυργιώτης  Απόστολος

            Τηλ.6948087676                                                          Τηλ.6973774868


Σχόλιο του διαχειριστή:  Το παρελθόν μας δίδαξε πολλά πράγματα, από τις κρυφές συμφωνίες… καταλήξαμε να  μείνουμε 4000 και τώρα πόσοι θα μείνουν;;;  Βλέπουμε απαντήσεις από τον Υπουργό περί σωματείων δείτε εδώ (1)  (2) και τον ίδιο μετά να βγάζει δελτίο τύπου με αυτούς που δεν «υπάρχουν» κατά τα γραφόμενα του. Η υπόθεση μου θυμίζει  τον Ντολιο με τις κρυφές συμφωνίες (δείτε εδώ) . Όχι κύριοι δεν θα περάσουν οι  κρυφές συμφωνίες… η λύση είναι  μια και την ξέρετε, μονιμοποίηση για αυτούς που έχουν τα κριτήρια και προσωποπαγείς θέσεις για όλους τους άλλους, Οτιδήποτε άλλο μας αδικεί και δεν σέβεται τις ηρωικές προσπάθειες τόσο των υπηρετούντων όσο & των πεσόντων στο καθήκον ΠΠΥ. Ο μόνος τρόπος να σας αντιμετωπίσουμε φαίνεται πως είναι πλέον ένας! Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ!!! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!


ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ